fbpx

Utforska & Utveckla

Utforska & Utveckla

Vare sig du är medveten om det eller ej så är det väldigt enkelt att bli ledd och det är ingenting någon kan undvika.
Vi kommer alltid ha förebilder som vi ser upp till,
men det är viktigt att se dessa som människor och ta ner dom från piedestalen som vi gärna sätter våra förebilder på.
Kom ihåg: på samma sätt som du kan lära mig, kan jag lära dig men bara om vi båda är medvetna om vår okunskap och kunskap. Påminn dig själv om det du kan, i mitt fall är det områdena hälsa, träning, filosofi, personlig utveckling, och påminn dig själv om det du inte kan, i mitt fall gäller det allt annat som inte rör det jag precis tog upp. Jag kan inte diskutera medicin, integration eller lika rättigheter i någon större utsträckning eftersom dessa ämnen intresserar mig mindre än exempelvis träning. Alla ämnen som jag har tagit upp är
lika viktiga ur ett altruistisk perspektiv, men för egen del har jag dragits till hälsa, filosofi, etc. Det jag försöker visa med det här är att även om jag kan hoppa längre, göra fler climb-ups eller är smidigare än vad du är så spelar det i slutändan ingen roll. Detta är på grund av det faktum att min utveckling är varken bättre eller sämre än vad din är.

 

En viktig faktor som spelar roll när det kommer begreppet utveckling är att utforska och utmana. Genom att utforska och utmana det du tror om dig själv kan du upptäcka något som passar dig bättre. Parkour fungerar extremt bra för mig, men jag kompletterar det även med styrkelyft och yoga. Hade jag avfärdat dessa två komplement till min träning och tänkt att parkour räcker hade jag kanske mått sämre än vad jag gör idag.    

 

Hur Du Kan Utforska & Utvecklas

Ett effektivt sätt att utforska din träning och dig själv som person är att resa och möta andra från samma träningsform, men även att testa något nytt utanför det du vanligtvis gör. Med detta menar jag även det som hamnar utanför begreppet rörelse. Har du aldrig varit i Norsborg? Åk dit! Har du aldrig varit i Umeå? Åk dit likväl! Har du aldrig ätit en kaka? Ät den! Testa, experimentera och se vad just du fastnar för!  Vågar du testa det som skrämmer dig, så blir du en modigare och starkare person.

 

Observera Utan att Döma

Jag tror att en viktig del i ens utveckling är att lära sig att observera. Observera dels hur andra rör sig inom parkour, utan att döma om det är bra eller dåligt, och sedan tänka vidare om detta är något som just du behöver för att utveckla flow, explosivitet, smidighet eller vad det än är för färdighet du vill utveckla. Om vi tänker rent rörelsemässigt så kan vi ta inspiration från det mesta, vare sig om det är kampsport, klättring, styrkelyft etc. Exempelvis har jag utövat capoeira tidigare och jag har fått mycket smidighet och vighet från mina år därifrån.

 

Även om det är viktigt att utforska och testa något nytt för att få nya perspektiv, är det minst lika viktigt att välja det du vill utvecklas inom och fokusera på det. Exempelvis: jag är en väldigt explosiv utövare och jag älskar att göra stora hopp, därför kommer jag att applicera det jag finner nödvändigt för att öka min explosivitet, det vill säga styrkelyft. Självklart underhåller jag andra aspekter som är viktiga för mitt utövande, exempelvis alla de grundläggande rörelser som behövs för att forcera hinder.

 

Parkour kommer alltid att vara mitt största fokus, även om jag tror att jag någon gång i framtiden kommer förändra mitt utövande igen för att lära känna min kropp och mitt sinne bättre.

 

/Felix

 

Nytt inlägg varje Fredag!

About the Author:

X