Denna vecka har vi fokuserat på snabbhet och reaktion och det är ett tema som vi ofta försöker sätta in i ett sammanhang, ett verklighets-perspektiv så att säga. När behövs snabbhet? I vilken situation kan vi behöva reagera men snabbhet och precision?
Då de flesta av er som läser detta förhoppningsvis inte måste använda le parkour reaktivt på regelbunden basis så lägges ofta mer tid på den mer lekfulla, artistiska och ibland mer “extrema” träningen. Detta är absolut inget fel på, det skriver jag själv under på men le parkour är i sin grund och botten en flyktkonst och detta tema syftar till att sätta detta i praktiken. Det ironiska är att de flesta av oss, undertecknad inkluderad kommer förhoppningsvis aldrig behöva använda le parkour på detta sätt, oavsett hur viktigt det är.
För att tona ner dramatiken, le parkour syftar inte till att göra utövaren paranoid, bara vaksam och aktiv i sin syn på sin omgivning. Träningen ska hjälpa oss att kunna agera när vi känner att vi vill använda vår styrka eller rörelseförmåga och tillika att kunna reagera när vi istället tvingas in i en situation.
Ur en rent teknisk synvinkel finns det få saker som testar vår teknisk och fysiska styrka så bra som träning i hög hastighet. De krafter vi utsätts för kräver inte bara att vi tränat våra muskler att hantera dom utan även att vi tagit tiden att nöta in funktionella rörelsemönster genom bl.a. den drillträning vi regelbundet jobbar med.
Vi ska även bemöta idén att träna i mindre ändamålsenliga kläder. Le parkour är en transformativ disciplin och med det menas att den orsakar en betydelsefull och bestående förändring hos deltagaren. Träningsformen är till för att kunna användas så det kan vara värt att lägga en tanke på sin vardag. Hur många gånger har du inte sett någon springa till en buss eller tunnelbana där deras klädsel eller vad de bär med sig är stora hinder. I en träningsform där fysiska och mentala hinder ligger i fokus, försök se till att så få av dessa som möjligt ligger hos dig själv.
Tänk på din vardag, fundera på följande: Vilka miljöer befinner du dig i? Vilka kläder bär du till vardags? Vilken utrustning?
Detta innebär inte att du när som helst under dagen ska kunna förflytta dig 100 meter i valfri riktning och med snabbhet och precision passera alla hinder på vägen MEN om detta är vad som skulle krävas, hur skulle du behöva anpassa dig för att klara det?