Denna vecka har vi fokuserat på begreppet balans i några olika synvinklar och detta blir lite av en påminnelse om dessa och varför de är värdefulla för vår träning.
Balanssinnet styrs som de flesta vet från små organ i innerörat men våra muskler har också en väldigt stor roll i detta. Risken med att inte hålla balanssinnet färskt gör sit tydligare senare i åldrarna när våra muskler inte har samma förmåga att reagera längre. I parkourträningen får vi förstås stora fördelar av detta, oavsett om det handlar om att återfå vår balans efter att ha halkat eller att inte ramla av landningen efter ett hopp,
Lyckligtvis är detta inte speciellt svårt att träna, så länge vi faktiskt anstränger oss för att ha kontroll i alla våra rörelser. Vi kan även se till att jobba lateralt (sida till sida) som en del av vår träningsrutin för att se till att stödmuskler för bål, höft, knän och fötter hålls starka.
Detta för oss in på nästa sätt vi berör balans i träningen. I och med att vår träning är väldigt mångsidig så jobbar vi med kroppens samtliga rörliga delar, detta innebär också att balansen mellan dessa i förhållande till rörlighet och styrka blir något att ha i åtanke då bristande rörlighet och/eller styrka i en del av kroppen kan ha tydliga konsekvenser för din rörelse eller för andra delar av kroppen. En hel del av detta går dock att upptäcka tidigt om vi vet vad vi ska tänka på och vad vi ska titta efter.
Ta av dig så du ser din form och se dig själv i spegeln i profil. Är dina öron placerade över dina axlar? Ligger dina  händer vid sidan av dina lår? Pekar tummarna framåt eller inåt? Har du mycket svank?
Dessa är några få exempel på frågor utifrån din hållning vars svar påverkas direkt av din styrka och rörlighet, hur du balanserat din träning. Det sagt så är en del av detta genetik, vissa kommer t.ex. att ha mer svank än andra naturligt, en bredare naturlig squat osv.
Avslutningsvis ska vi lägga en tanke på balans mellan de olika sätt vi kan utöva alla de rörelser vi jobbar med. Även om många utövare har vissa delar av träningsformen som de uppskattar mer än andra så kommer vi aldrig att vara specialister då den bredden av fysiska kvaliteter vi förväntas prestera inte tillåter detta. Vi kommer inte kunna sänka vår tid på maraton utan att det påverkar vår förmåga att landa mjukt från 3 meters höjd.
Det är inget fel med att hitta och uppskatta sin styrkor inom le parkour, så länge vi också hittar och uppsattar våra svagheter.